Luc Tuymans beschildert taxi’s
Naast het Oosters aandoende logo van ANTWERP-TAX wordt telkens een kop van één van de nacht- of dagchauffeurs van ANTWERPTAX op de taxi’s gespoten.
Het is belangrijk beelden te lokaliseren, stelt Tuymans, zonder dat die lokalisering reactionair wordt.
ANTWERP-TAX is zo’n gelokaliseerd maar open beeld, gebonden aan de stad maar een opening naar de wereld.
Wie er goesting voor heeft, krijgt zijn portret door Tuymans op de wagen, een kop naast de logo.
De chauffeurs rijden zo in gezelschap van een collega en dat kan de schaduwfiguur zijn die ze nooit zien en die de wagen heeft gebruikt terwijl zij sliepen. Met dit werk sluit Tuymans opnieuw naadloos aan bij de polsslag van de stad; waar politici tegenwoordig kunst in de straat willen, is er in Antwerpen al jaar en dag een bloeiend beeldend straatkunstleven waar dan repressief administratief op wordt gereageerd, niet enkel met graffiti maar ook met stickers, sjablonen, teksten allerhande, interventies op rode lichten en verkeerspalen. Tuymans gaat daar niet aan voorbij; hij neemt de taxi.
Luc Tuymans wilde het vanaf het begin een deel laten worden van het project rond zijn efemere werk en ontwikkelde het uiteindelijk met V-editie, het initiatief van Roger Vandaele, tot een volledig nieuw hoofdstuk hierin. Hierdoor staat tussen het MuHKA, met zijn voor Singapore bestemde tentoonstelling “Een verhaal van het Beeld” en het Fotomuseum, met de bijzondere presentatie” I don’t get it”, nu ANTWERP-TAX centraal.